Blogi

Miksi panostaa markkinointiosaamiseen?

Eräänä päivänä kevätauringon loimuttaessa sain kollegaltani blogikirjoitushaasteen. Aiheeksi valikoitui pitkällisten pohdintojen jälkeen ”miksi panostaa markkinointiosaamiseen”? Tuskailin kirjoittamisen kanssa ja muokkasin tekstin monta kertaa uusiksi, koska tästä kyseisestä aiheesta voi kirjoittaa niin monella tapaa sekä monesta eri näkökulmasta. Aloin jo ahdistua ajatusten määrästä, kunnes yhtenä päivänä valmennustilaisuuden jälkeen, kuin taivaan lahjana, sain yrittäjältä alla olevan lainauksen, joka vastaa täydellisesti blogihaasteessa asetettuun kysymykseen: 

Koska meillä ei ole aiemmin markkinointia tehty, mietin etukäteen kovasti sitä, että onko meillä tarpeeksi hommaa siihen liittyen. Onko överi ylilyönti panostaa näin paljon markkinointiin. Markkinoinnin osaaja on ottanut paikan ihan tosi ihanasti haltuun, en tiedä enää miten selviäisin ilman häntä. Ennen hoidin asiat itse siinä sivussa, tai useamminhan ne jäivät hoitamatta kokonaan. Nyt asiat etenevät ihan eri vauhdilla, kun jollain on kokonaisuus hallussa.”

Hyviä uusia näkökulmia tullut siihen, miten toimintaa voidaan tarkastella ja siitä viestiä, kun uusi markkinoinnin osaaja ei ole liian sisällä asioissa. Itse kun ollaan oltu hommassa kauan sekä ollaan teknisiä ja mietitään laatua sekä kehittämistä. Yrityksessämme kukaan ei ole aiemmin miettinyt, miltä tämä näyttää ulospäin ja työntekijöille päin. Monet muutokset mitä on tehty, ovat aiemmin jääneet vain omien seinien sisäpuolelle. Nyt, vasta markkinoinnin osaajan myötä, me ollaan ymmärretty se.

En etukäteen tajunnut miten vähän meillä on hoidettu sisäistä viestintää. On pidetty itsestäänselvyytenä, että kaikki tietää, mutta osaaja on auttanut näkemään, miten henkilöstön voi ottaa eri tavoin mukaan ja ihan vain kertoa asioista. Se on ollut positiivista kehitystä ja porukassa se on otettu tosi hyvin vastaan. Ihmisiltä on alkanut tulla kehitysideoita omaan tekemiseen. ”

Kyseiset lauseet ovat peräisin pk-yrittäjän kynästä palautteena siitä, kun on onnistuttu rekrytoimaan markkinoinnin osaaja taloon. Kuulostaako siltä, että tätä samaa olisi myös sinun yrityksesi vailla? Yllä olevaan tekstinpätkään kiteytyy oikeastaan se olennainen markkinoinnin kokonaisvaltaisesta hyödystä, mitä usein ei osata ajatella. Markkinointi ei ole pelkästään sisältöjen tekemistä erilaisiin välineisiin, verkkosivustojen vääntämistä ja mainoksia, vaan oikeastaan se on verrattavissa siihen, että käyt ottamassa kokovartalohieronnan niskahartiaseutuhieronnan sijaan. Markkinointi on näet hyvin kokonaisvaltaista ja monessa eri osa-alueessa eteenpäin vievää. Voidaan siis ajatella, että kun palkkaat markkinoijan, palkkaat samalla taloosi myös johtajuutta, joka vääjäämättä lisää myyntiä. Tai siis, jos opettelet markkinointia, opettelet samalla myös johtamista ja myyntiä.

PK-yritysbarometri muutamalta viime vuodelta kertoo, että yritysten keskeisin kasvun este on myynti- ja markkinointiosaamisen puute. Hyvänä kakkosena perästä tulee johtaminen. Niinpä, kun panostat taiteeseen nimeltä markkinointi, panostat myös hyvin todennäköisesti tähän pyhään kolminaisuuteen nimeltä: myynti, markkinointi ja johtaminen.

Siksi siis markkinointiosaaminen.